Shutterstock 439884208

Kam z odpadnimi zdravili, ki jim je pretekel rok uporabnosti ali tistimi zdravili, ki so ostala po zaključku zdravljenja  (ostanki sirupov, antibiotikov, kapljic za oči,…). Na splošno za vsa odpadna zdravila velja, da sodijo med posebne odpadke in jih tako ne smemo zavreči med navadne gospodinjske odpadke ali jih splakovati skozi straniščno školjko.

Nepravilno odvržena zdravila namreč lahko bremenijo okolje, vstopajo v površinske in podtalne vode, pronicajo v pitno vodo in na ta način ogrozijo zdravje ljudi in živali. Zdravila, ki ste jih dvignili v lekarni in jih ne potrebujete več, lahko prinesete nazaj v lekarno. V lekarnah imamo v skladu z Uredbo o ravnanju z odpadnimi zdravili pripravljene ustrezne zabojnike za oddajo teh zdravil.

Kaj spada v zabojnik za odpadna zdravila?

V zabojnik za odpadna zdravila tako lahko odvržete: tablete, kapsule, sirupe, kapljice, svečke, mazila,…Predhodno je potrebno odstraniti ovojnino, ki ni neposredno v stiku z zdravilom. To na primer pomeni, da v zabojnik odvržete samo pretisni omot s tabletami ali stekleničko s sirupom, papirnato škatlico in priložena navodila za uporabo pa odvržete ločeno v zabojnik za papir in karton.

V lekarni pa zaradi varnosti zaposlenih in obiskovalcev v lekarni ter varovanja okolja ne sprejemamo: injekcij in drugih ostrih predmetov, medicinsko tehničnih pripomočkov ter kemikalij. Priporočljivo je, da se ostre predmete ( na primer uporabljene injekcijske igle), pri katerih lahko pri neprevidnem rokovanju pride do poškodb, prepusti v dobro zaprti trdni plastični posodi.

Zelo previdni moramo biti tudi pri ravnanju z odpadnimi iglami, ki so nevarne tudi, ker so lahko vir okužb. Vedno pa se lahko za nasvet ali dodatno pojasnilo obrnete tudi na farmacevte v lekarnah.